Recuperem la pineda de Can Camins! Claim

/ 5
Add to favorites Imprimir

Sobre el Consorci del Delta del Llobregat i l’acord de custòdia

Aquesta pineda va ser adquirida per AENA en el marc del projecte d’ampliació de l’Aeroport de Barcelona – El Prat en el 2004. El 2005 es va crear el Consorci per a la protecció i la gestió dels espais naturals del delta del Llobregat, que va acordar amb AENA la gestió d’aquest espai natural amb el triple objectiu de restaurar els seus hàbitats naturals, potenciar la seva biodiversitat i realitzar un ús públic compatible.

En aquests 10 anys de gestió de la pineda s’ha aconseguit una important naturalització del mateix.

Hem eliminat 220 kgs de plantes exòtiques de jardineria!

L’objectiu?

Recuperar la pineda de Can Camins!

Número màxim de participants: 50 persones.

Horari: 10h a 14h

Punt de trobada: Can Camins, platja del Prat del Llobregat (Barcelona)

Observacions: És necessari inscripció prèvia.  L’activitat inclou esmorzar.

Descripció:

La pineda de Can Camins va ser parcialment urbanitzada abans de la seva protecció. Això explica l’elevada presència de plantes de jardineria, algunes de caràcter invasor, en el seu sotabosc, afectant les comunitats vegetals autòctones.

Algunes de les espècies invasores més abundants en aquest espai són: heura groga (Senecio tamoides), pitòspor (Pittosporum tobira), iuca (Yucca sp.) i xuclamel (Lonicera japponica).

A les 9.30 h, els 2 tècnics assignats per a l’execució de la jornada es reuneixen amb el grup a la zona d’aparcament del Centre Municipal de Vela de la platja del Prat.

Es va fer una presentació dels Espais Naturals, i concretament de la la Pineda de Can Camins i els seus valors naturals. Es va donar informació específica sobre el tipus de vegetació que hi podem trobar, i mitjançant un suport gràfic, es van identificar les plantes exòtiques a extreure, i com extreure-les sense malmetre l’entorn.

Vam distribuir les eines i el material d’identificació entre els participants i s’inicia l’activitat. Amb una parada enmig per esmorzar, es continua fins al moment final de la jornada, a les 13.30 h. L’actuació s’ha realitzat en dos punts de la Pineda de Can Camins: la zona dunar i en la zona pròpiament de pineda, afavorint així diferents ambients naturals.

Un cop finalitzada la jornada, es fa una posada en comú, moment en el que es fa una valoració en positiu dels resultats obtinguts. Els participants ja han col·laborat en altres accions de voluntariat organitzades pel Consorci, i manifesten la seva satisfacció tant per la feina realitzada, mitjans materials facilitats, atenció per part dels executors de l’activitat, compliment amb els tempos marcats per a la jornada,
com pels resultats obtinguts.

Gràcies a l’acció, s’han retirat un total de 220 kg de plantes exòtiques, que s’han portat a la deixalleria per a la seva transformació en compost vegetal.

El detall de les espècies invasores eliminades, és:
– Pitòspor (Pittosporum tobira): 200 exemplars (incloent plançons)
– Sempreverd (Myoporum laetum): 4 exemplars
– Miraguà de jardí (Araujia sericifera): Entre 15 i 20 exemplars
– Atzavara (Agave americana): 300 exemplars (només plançons)
– Ungla de gat (Carpobrotus edulis): 2 exemplars

  • Fecha 13 marzo, 2016
  • Desde 10:00 AM
  • Hasta 02:00 PM
  • Localidad Prat del Llobregat
  • Categoría Día de las especies autóctonas