Matinal d’espècies vegetals invasores al meandre de Gelabert – riu Ter Claim

/ 5
Add to favorites Imprimir

Sobre CERM-Museu del Ter i l’acord de custòdia

El meandre del Gelabert (Manlleu, Osona) és propietat de l’Ajuntament de Manlleu i està ocupat per un bosc de ribera extens, amb franges de més de 100 metres d’amplada, situat aigua avall del nucli urbà de Manlleu. Hi ha un acord de custòdia emmarcat en el projecte Riberes del Ter (www.museudelter.cat/riberesdelter).

S’hi estan conservant i restaurant els ambients riberencs, eliminant-hi espècies arbòries i arbustives foranes i reforçant-hi les autòctones, compaginant-hi el lleure fluvial, sobretot la pesca i el passeig pel camí vora Ter (GR-210).

 

Hem restaurat el riu Ter al meandre de Gelbaert!

Número màxim de participants: 50 persones.

Horari: 10:00 a 13:00

Punt de trobada: Museu del Ter (Manlleu, Osona)

Observacions: És necessari inscripció prèvia.

Descripció:

El passat 13 de març de 2016 una vintena de persones van fer una activitat de voluntariat ambiental al meandre del Gelabert, al riu Ter a Manlleu.

La convocatòria era a les 10 del matí al Museu del Ter des d’on es va anar caminant fins al meandre del Gelabert. Allà es van explicar els valors ambientals l’espai, la vegetació de ribera i la necessitat de conservar i millorar els espais fluvials.

També es va donar a conèixer el projecte Riberes del Ter de restauració i custòdia del territori als espais fluvials d’Osona que actualment està duent a terme el Centre d’Estudis dels Rius Mediterranis – Museu del Ter de Manlleu.

Abans de començar l’activitat d’eliminació d’espècies vegetals invasores, es va explicar a tothom quines espècies de vegetació de ribera són autòctones i quines són invasores i perquè cal eliminar-ne unes per mantenir les altres. Així, amb un dossier fotogràfic i dibuixos tothom podia identificar quines espècies calia eliminar i quines no.

Tot el grup de 20 voluntaris es va desplaçar finalment cap a la principal zona on calia actuar, una zona plena de rebrots d’acàcia (Robinia pseudoacacia) que cal anar tallant any a any fins que s’aconsegueixi reduir-ne al màxim el seu rebrot i aconseguir, finalment per competència que els arbres autòctons els guanyin el terreny.

L’activitat va durar dues hores i en total es van eliminar al voltant de 200 peus d’acàcia (Robinia pseudoacacia) en uns 300 m2 de terreny.

Finalment, després d’eliminar les espècies invasores, es van plantar 10 peus de salze blanc (Salix alba), una espècie autòctona, a l’entorn del riu Ter per tal d’ajudar a recuperar i mantenir el bosc de ribera del meandre del Gelabert.

  • Fecha 13 marzo, 2016
  • Desde 10:00 AM
  • Hasta 01:00 PM
  • Localidad Manlleu
  • Categoría Día de las especies autóctonas

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /homepages/16/d535498699/htdocs/domains/tejiendocustodia.org/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /homepages/16/d535498699/htdocs/domains/tejiendocustodia.org/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Post New Review

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos necesarios están marcados *

3 × dos =