Millorem les instal·lacions per la fauna a Montsonís! Claim

/ 5
Add to favorites Imprimir

Sobre l’Associació La Sabina i l’acord de custòdia:

L’associació per la Salvaguarda de la Biodiversitat i La Natura, La Sabina es dedica, entre altres activitats, al guiatge fotogràfic. Fotògrafs d’arreu del continent -i d’indrets més allunyatscontracten els seus serveis per fotografiar algunes de les espècies més emblemàtiques de la fauna local. L’àmbit d’actuació de La Sabina és el nordest de la península, en especial atenció a les províncies de Lleida i Osca.

Des de 2010, La Sabina realitza activitats de guiatge fotogràfic al Munt de Montsonís. Des de 2012, les activitats fotogràfiques en aquest indret tenen com a màxim exponent la fotografia a pocs metres de distància d’una parella d’àliga cuabarrada. Per poder desenvolupar aquestes activitats es te un acord verbal amb la «Societat de Propietaris de la Serra del Munt». Com a «contraprestacions» exigides per l’administració, a més, s’ha arribat a acords amb els caçadors i altres usuaris de l’espai (en especial els usuaris del Santuari de Salgar i d’una casa de colònies propera) per minimitzar les molèsties a la fauna local, en especial a la parella d’aligues cuabarrades. Com a resultat, en només 4 anys s’ha incrementat l’èxit reproductor de la parella d’àligues cuabarrades fins a 1,25 polls volanders/any, quan abans era molt i molt rar l’any que envolaven algun poll, precisament per les molèsties que ara s’han evitat.

Hem millorat l’espai per a fauna de Montsonis!

Número màxim de participants: 16 persones.

Horari: de 09:30h a 20:00h.

Punt de trobada: La Botiga de Montsonís

Crònica de l’activitat:

Dissabte 28 de maig havíem quedat 11 persones, entre membres de La Sabina i voluntaris per realitzar les tasques de manteniment de les instal·lacions que La Sabina te al Munt de Montsonís. Finalment vam ser 10 que ens vam trobar a La Botiga de Montsonís a les 9 del matí. Mentre feiem un cafè informal vam explicar els projectes de La Sabina per observació i fotografia de fauna i els darrers èxits en la reproducció de la parella de cuabarrades que viuen al terme. De fet, la majoria n’estaven més o menys al cas ja que ens coneixem de fa temps i alguns ja ens han ajudat altres vegades.

Un cop repartides les polseres de la Setmana de la Natura vam fer dos grups: 7 persones per anar a la basseta i 3 per anar a l’aguait per fotografia i al punt d’alimentació suplementària de l’àliga cuabarrada.

La Basseta és un punt d’abeurada permanent “naturalitzat” que mantenim amb aigua durant tot l’any. Serveix com a punt d’abeurada pels animals del bosc (no hi ha cap altre punt d’aigua permanent almenys en 300 400 m al voltant) com per l’observació i fotografia d’aquests animals, ja que disposa d’un aguiat fotogràfic per aquesta finalitat.

L’actuació principal consistia en arreglar la captació d’aigua d’escorrentia que serveix tant per alimentar directament la bassa com els dos dipòsits de 2.000 l que mantenen el nivell de l’aigua en èpoques de sequera. Així mateix, també es va fer una neteja dels sediments acumulats en alguns punts, es va arranjar una tanca perimetral que impedeix l’accés als porcs senglars (ho destrossarien tot) i es va netejar i arreglar la porta de l’aguait. Abans de marxar també es van omplir les menjadores que hi ha als voltants de la basseta amb menjar, tasca que es realitza habitualment.

La Sabina és la impulsora d’un projecte per assegurar el manteniment i la cria d’una parella de cuabarrades a la Serra del Montsec. Després de 6 o 7 anys sense criar, des del 2012 es porta a terme un programa de control de molèsties i alimentació suplementària. Des d’aleshores, en cinc anys han tirat endavant set polls, passant de 0 polls envolats/any a una mitjana de 1,4 polls envolats/any, quasi doblant la mitjana catalana en un període de temps força curt.

Les actuacions per aquesta jornada van consistir en:
– «netejar» de plomes i altres restes el punt d’alimentació suplementària
– adequació del camí d’accés,
– desbrossar una mica els voltants del punt d’alimentació,
– senyalitzar l’indret per evitar molèsties
– i fer algunes reparacions menors a l’aguait que serveix per observar a les àguiles quan baixen a alimentar-se.

Al marxar vam deixar menjar per les àguiles, ja que estan acostumades a acudir-hi des de lluny després de veure moviment de gent per la zona. Cap a quarts d’una del migdia ja tornàvem a ser tots a Montsonís. Després d’un refrigeri, els que no tenien pressa per anar a posar les sopes al foc, ens vam acostar a Salgar a observar rapinyaires: voltors, una parella d’aligots, una altra d’aufranys, un xoriguer …. i també la parella de les cuabarrades i els dos polls d’enguany que feia uns dies havien deixat el niu. Un final de festa memorable i tots cap a dinar.

Resultats:

Com no podia ser d’altra manera, la fauna segueixen abeurant a la basseta de Montsonís (registres amb càmeres de trampeig fototrampeig). L’observació de dos joves de cuabarrada volant amb els adults és un resultat formidable de tot el programa de control de molèsties i alimentació que duem a terme i que aquesta jornada n’és un petit gra de sorra.

  • Fecha 28 mayo, 2016
  • Desde 09:30 AM
  • Hasta 08:00 PM
  • Localidad Montsonís
  • Categoría Ayuda a conservar un espacio en custodia!