Eliminació de Seneci del Cap a la finca agrícola de Can Torres Claim

/ 5
Add to favorites Imprimir

Sobre IAEDEN i l’acord de custòdia:

La finca de Can Torres, a on es realitzarà l’actuació, és una finca vitivinícola de 75 hectàrees de l’Albera, situada a Vilartolí (Sant Climent Sescebes, Girona). A la finca de Can Torres, a més de les vinyes, es poden trobar dòlmens, menhirs, i els estanys temporals de la Gutina, catalogats como a Xarxa Natura 2000.

Can Torres disposa d’una bodega de vi ecològic produït a la seva finca. Per a més informació consultar: http://cantorres.blogspot.com/

Aquesta finca té un acord de custòdia agrària firmat des del 19 de gener de 2012.

El maneig del sòl i el control de males herbes es realitza per mitjà del pasturatge d’ovelles. La ràpida proliferació del Seneci del Cap (Senecio inaequidens) ha fet inviable el pasturatge i per això els propietaris tenen previst la seva eradicació i el control del ramat per a que no actuï com a font de difusió.

El Seneci del Cap (Senecio inaequidens) és una planta plurianual que va ser introduïda a Europa des de Sudàfrica i que va arribar a Catalunya a partir dels anys 90.

¡Una acció de voluntariat en una finca agrícola del massís de l’Albera!

¿L’objectiu?

¡Eliminar el Seneci del Cap a la finca de Can Torres!

Número màxim de participants: 30 persones.

Horari: de 9’30h a 13’30h.

Punt de trobada: finca de Can Torres (Sant Climent Sescebes, Girona)

Crònica de l’activitat:

El diumenge 13 de març ens vam trobar els  11 participants a les 9:30h al celler de Can Torres de Vilartolí (Alt Empordà).

Allà vam presentar-nos tots plegats explicant què és IAEDEN, que tenim un acord de custodia signat amb la finca de Can Torres amb una breu explicació de què és la custodia i una breu explicació de què és Can Torres per part dels seus propietaris. Llavors vam explicar que era el dia mundial de les espècies autòctones i que organitzàvem aquesta jornada d’extracció manual de Seneci del Cap (Senecio inaequidens) i una breu explicació de l’origen i la problemàtica amb el Seneci.

Després d’aquesta introducció vam caminar fins la vinya vella on portaríem a terme l’actuació.

L’actuació consistia en arrancar els matolls de Seneci del Cap que havien crescut en aquesta vinya, que ens aquest moment de l’any encara no estan florits (ni presenten llavors) de manera que és el moment adequat per a arrencar-lo.

Per tal d’evitar-ne la rebrotada, s’ha d’arrencar des de l’arrel, i per aquesta raó ens vam ajudar de guants i càvecs. Aquests exemplars arrencats els guardàvem en bigbags, que alhora acumulàvem en un camionet.

La idea de la jornada era cremar aquests exemplars aquest mateix dia amb el permís de crema que ja teníem concedit, però l’alerta per incendis ens ho va impedir. Per això, els propietaris de Can Torres s’han compromès a cremar-ho un dia que sigui possible.

Tot i que la tramuntana ens va acompanyar tot el matí, el sol va mantenir una temperatura agradable. La predisposició dels participants era molt bona, tot i que teníem edats i perfils molt diferents. Tot el matí va transcorre en un clima molt agradable i amigable.

A mig matí vam fer una parada per esmorzar a les vinyes, on vam tastar el vi i oli de Can Torres i així vam agafar forces per a continuar fins a les 14h que vam donar per acabada aquesta jornada.

Resultats:

Es van arrencar uns 500 kg de Seneci del Cap, aproximadament uns 15 bigbags plens.

D’una vinya de 1.27 hectàrees, vam arrencar el Seneci d’1 hectàrea.

  • Fecha 13 marzo, 2016
  • Desde 09:30 AM
  • Hasta 01:30 PM
  • Localidad Sant Climent Sescebes
  • Categoría Día de las especies autóctonas

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /homepages/16/d535498699/htdocs/domains/tejiendocustodia.org/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /homepages/16/d535498699/htdocs/domains/tejiendocustodia.org/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Post New Review

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos necesarios están marcados *

3 × 2 =