Eliminació de plantes exòtiques a «Es Capell de Ferro» Claim

/ 5
Add to favorites Imprimir

Sobre GOB Menorca i l’acord de custòdia:

La finca «Es Capell de Ferro» té una extensió de 97 hectàrees dedicades a la ramaderia. La Maria, la propietària, va recuperar la gestió d’aquesta finca abandonada durant dècades. Va apostar per races autòctones i després d’un any va signar un acord de custòdia, i també els tràmits per obtenir el certificat d’agricultura ecològica. Actualment, la finca té una producció molt diversificada: horta de temporada amb varietats locals, embotits de porc negre, carn de vaca menorquina i melmelades.

L’acord de custòdia agrària pretén compatibilitzar l’activitat agrària amb la conservació dels valors naturals de la finca, i per això es pacten una sèrie de pràctiques amb beneficis agraris i ambientals.

Bona part de la finca forma part del Parc Natural de S’Albufera des Grau i en la seva totalitat és espai Xarxa Natura 2000 (ZEPA).

Hem eliminat 10m3 de plantes exòtiques a la finca d’Es Capell de Ferro!

L’objectiu?

Compatibilitzar la conservació amb la producció ramadera!

Número màxim de participants: 25 persones.

Horari: de 8.30h a 14h.

Punt de trobada: aparcament de la Sínia des Cuc, a Maó (Menorca).

Crònica de la jornada:

Durant el matí del diumenge, 13 de març, es va desenvolupar la jornada de voluntariat a la finca Es Capell de Ferro. Coincidint amb el Dia de les Espècies Autòctones, una vintena de voluntaris i voluntàries van ajudar en la retirada de plantes crasses exòtiques en aquesta finca, situada al municipi de Maó, i amb un acord de custòdia agrària amb el GOB.

Aquest lloc fa quatre anys que està gestionat per na Maria Tudurí, però abans de la seva entrada, feia molts anys que s’utilitzava com abocador de ferralla i automòbils. Les plantes que s’han eliminat amb la jornada de voluntariat, són plantes crasses que, en el seu moment, ja fa molts anys, es sembraren prop de les cases com a decoració al jardí i, amb el temps, s’han anat escampant, invadint espais i la vegetació pròpia de la zona.

A l’inici de la jornada es va explicar la problemàtica de les espècies exòtiques, i com aquestes són una gran amenaça per a la vegetació i la fauna autòctones. Es va parlar de la jardineria, de com és possible fer jardins utilitzant planta de l’illa, que a més, tenen menys demanda hídrica, que plantes que vénen de fora.

La finca és altarosa, i el vent de tramuntana, insistent durant tot el matí, no va fer flaquejar les forces del voluntariat, que va enretirar més de 10m3 de plantes crasses. Es va anar omplint un contenidor, per a poder fer la corresponent retirada.

A mig matí, es va oferir al voluntariat un berenar amb productes de diferents finques amb acord de custòdia, inclòs l’embotit i les melmelades des Capell de Ferro.

Amb les piles carregades, el grup va acabar la tasca, i es va aprofitar per a fer una visita al lloc i als animals de raça autòctona que hi ha, com el porc negre o la vaca menorquina.

La valoració final de la jornada de voluntariat és molt positiva. A més, d’ajudar en l’eliminació d’aquestes plantes crasses que s’estaven escampant, les persones participants han conegut la problemàtica de les espècies exòtiques i ho tendran en compte als seus jardins.

 

  • Fecha 13 marzo, 2016
  • Desde 10:00 AM
  • Hasta 02:00 PM
  • Localidad Maó
  • Categoría Día de las especies autóctonas