Autoctonitzem el bosc de ribera del riu Francolí! Claim

/ 5
Add to favorites Imprimir

Associació CEN i l’acord de custòdia

CEN va signar un acord de custòdia amb l’ajuntament de Vilaverd pel riu Francolí i els seus afluents el 19 de març de 2015 i per un període de 10 anys. Els cursos fluvials inclosos en aquest acord tenen una longitud total de 24,7 km i una superfície de 25 ha.

Els objectius generals d’aquest acord són conservar els valors naturals i culturals dels ecosistemes fluvials, conservar les espècies amenaçades i els hàbitats aquàtics, combatre les espècies exòtiques invasores, millorar l’estat de conservació de la vegetació de ribera i de la qualitat de l’aigua, combatre l’incivisme i sensibilitzar la ciutadania.

Hem extret espècies exòtiques invasores i hem plantat espècies autòctones al riu Francolí!

Número màxim de participants: 60 persones.

Horari: de 10h a 14h. Dinar ecològic posterior.

Punt de trobada: riu Francolí al Tros de la Font, Vilaverd (Tarragona)

Crònica de l’activitat:

Aquest diumenge 13 de març pel matí hem celebrat el dia de les espècies autòctones amb una eliminació de canya i plantada d’arbres autòctons al Tros de la Font de Vilaverd (Conca de Barberà).

Fa unes setmanes, la brigada del Consell Comarcal de la Conca de Barberà va treballar uns dies per eliminar la canya amb aturats i aturades de llarga durada. Després, l’ajuntament de Vilaverd va contractar una retroexcavadora per eliminar bona part del rizoma de les canyes tallades i fer els forats i avui han vingut 50 voluntaris i voluntàries de totes les edats per acabar d’eliminar el rizoma de la canya on no arriben les màquines, tallar algunes canyes més i ajudar a la recuperació del bosc de ribera. La majoria dels participants eren famílies del poble però també ha vingut gent de Montblanc, la Riba, Reus, Tarragona i, fins i tot, del Priorat. Entre tots hem netejat de canya més de 1000 m2 i hem plantat uns 50 arbres, sobretot salzes, freixes de fulla petita, sargues, àlbers, oms, gatells i saücs. Val la pena destacar que aquests arbres han estat trasplantats d’altres zones del Francolí amb una densitat d’arbres elevada. D’aquesta manera, ens assegurem que mantenim la genètica de les varietats locals i, per l’altra, aclarim el bosc de ribera i ajudem a la supervivència dels arbres a les zones més frondoses.

Per esmorzar, l’Ajuntament de Vilaverd ha convidat a tots els voluntaris i voluntàries a un bon esmorzar.

Des de l’associació CEN oferim a tothom que vulgui la possibilitat d’apadrinar un arbre per 10 € l’any i així ajudar-nos a recuperar el bosc de ribera del Francolí.

Durant l’actuació, els més grans ens explicaven el gran valor paisatgístic i social del Tros de la Font fa mig segle, quan en lloc de canya hi havia un gran bosc de ribera i la gent del poble hi anava a fer celebracions, banyar-se a la bassa, prendre el sol, berenar, rentar la roba i moltes coses més. Quan es van tallar els arbres, la canya ho va envair tot i la gent va deixar d’anar-hi fins arribar a l’oblit. En conseqüència, la ciutadania ha après a viure d’esquenes al riu i en fa un ús que empitjora encara més el seu estat de degradació.

Tot i això, el riu tendeix a recuperar-se i cal que administracions, empreses i persones facin un canvi de mentalitat per aconseguir que el Francolí torni a ser un gran riu amb molts serveis ecosistèmics per gaudir.

En aquest context, neix el projecte «Camí del Francolí» de l’associació CEN, que té el doble objectiu de millorar l’estat de conservació de l’entorn fluvial d’aquest riu i apropar-hi la ciutadania per tal que aquesta en gaudeixi i s’impliqui alhora en la seva conservació. Per aquest motiu es parla de «camí» en un doble sentit. En primer lloc, com a  camí físic que recorri l’eix principal del riu Francolí i connecti els diferents municipis per on circula. Per una altra banda, com a camí conceptual que apropi la ciutadania cap al Francolí. Els nostres objectius són:

  • Habilitar un camí al llarg del riu Francolí
  • Controlar les espècies exòtiques invasores
  • Recuperar el bosc de ribera
  • Sensibilitzar i implicar la ciutadania, les empreses i les administracions.

L’actuació d’avui ha estat molt modesta en el context de tot el Francolí, fins i tot si sumem la gran feina que també s’ha fet a Montblanc, la Riba, l’Espluga de Francolí i Tarragona. Tot i això, cada vegada hi ha més ajuntaments, empreses i administracions adherides a aquest projecte tan ambiciós i el nombre de voluntaris i voluntàries no para de créixer a tota la conca del riu Francolí.

Volem agrair la implicació de l’Ajuntament de Vilaverd, amb el que vam signar un acord de custòdia fluvial ara fa un any, i a tots els voluntaris i voluntàries que han vingut a posar aquest gran granet de sorra.

 

Aquesta actuació s’emmarca en els projectes Tejiendo Redes i Camí del Francolí

Amb la col·laboració de l’Ajuntament de Vilaverd

Amb el suport de l’Obra Social de «la Caixa» i la Xarxa de Custòdia del Territori

 

Dr. Jesús Ortiz

President de l’Associació per a la Conservació dels Ecosistemes Naturals (CEN)

 

  • Fecha 13 marzo, 2016
  • Desde 10:00 AM
  • Hasta 04:00 PM
  • Localidad Vilaverd
  • Categoría Día de las especies autóctonas

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /homepages/16/d535498699/htdocs/domains/tejiendocustodia.org/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /homepages/16/d535498699/htdocs/domains/tejiendocustodia.org/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Post New Review

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos necesarios están marcados *

14 − 12 =