Actuacions de neteja dels cárcavos del Molí Petit i millora ecològica de la Riera d’Arçamala Claim

/ 5
Add to favorites Imprimir

Sobre CEA-Alt Ter i l’acord de custòdia:

L’associació CEA-Alt Ter té un acord administratiu amb l’ajuntament de Sant Joan de les Abadesses, el qual és propietari de la finca del Molí Petit. Aquest acord té una vigència de 20 anys, període en el qual l’associació s’encarrega del manteniment de l’edifici i de la finca amb objectius educatius i ambientals. S’hi han realitzat diverses actuacions com: la recuperació de l’estanc del Molí amb objectius etnològics i ambientals; la creació d’un camp de pastura amb espècies autòctones; l’estudi i seguiment de la fauna de la zona com el cranc de riu autòcton; l’equipament i adequació a museu de l’edifici; l’aprofitament de l’entorn i de l’edifici per a realitzar activitats d’educació ambiental.

Hem anat al Molí Petit per plantar espècies autòctones i retirar residus!

Número màxim de participants: 30 persones.

Horari: de 11:00h a 14:00h.

Punt de trobada: Ecomuseu el Molí Petit, s/n – 17860 Sant Joan de les Abadesses (veure ubicació).

Crònica de la jornada:

Ens hem trobat abans de les 11 h del matí al Molí Petit els tres voluntaris que havien confirmat que vindrien i, després de presentar l’entitat de l’Alt Ter i el projecte de custòdia que es fa als entorns del Molí Petit, ens hem posat a treballar.

El dia anterior, el 13/5/2016 va ploure amb intensitat fent que la riera que passa davant del Molí Petit baixés crescuda i ens fes dubtar de si es podria fer l’actuació, però avui baixava menys forta i s’ha pogut fer tota la feina prevista.

La primer actuació que s’ha realitzat és buidar de sediments els carcabàs del molí, plens de fang i restes vegetals a causa de riuades fortes anteriors. S’han retirat aproximadament un parell de metres cúbics que s’han dipositat a una mota protectora que ajuda a aturar els cops de riu i dificultar el dipòsit de sediments als carcabàs. Tota la feina s’ha fet manualment amb aixades, pales i galledes.

Un cop retirats els fangs i llots, s’han aplanat i s’han vegetat amb lliri groc, planta autòctona i que permet fixar el sòl i dificultar l’accés de les riuades. En total s’han plantat 30 plançons de lliri groc.

La darrera hora d’activitat s’ha procedit a retirar deixalles de la riera des del Molí Petit fins a l’aiguabarreig de la riera amb el Ter. A causa de la rierada del dia anterior, algunes de les deixalles que hi havia en aquest tram havien estat arrossegades aigües avall. Tanmateix s’han recollit  tres bosses d’escombraries, una mànega i una pilota.

Pel trajecte de la riera hem pogut veure granotes roges i una serp de collaret adulta, malauradament morta, possiblement a causa de la rierada del dia anterior.

Finalment hem retornat al molí i ens hem fet la foto de grup.

  • Fecha 14 mayo, 2016
  • Desde 11:00 AM
  • Hasta 02:00 PM
  • Localidad Sant Joan de les Abadesses
  • Categoría Ayuda a conservar un espacio en custodia!
facebook